Bonobo

Registry record

CopyrightID
0x913d2efe2d1542ad6e0c25428d11277fa2ed50409098f3c2f69fa52714361f10
EvidenceClass
chain-registered
EvidenceClassStatement
This record has a CopyrightID on CopyrightChains and no confirmed Bitcoin attestation that verifies against this record, so no OTS fields are served. Verification establishes record integrity only. It says nothing about who made the work, who holds rights in it, or when it was made.
The bonobo (; Pan paniscus), also historically called the pygmy chimpanzee (less often the dwarf chimpanzee or gracile chimpanzee), is the smallest species of great ape and one of the two making up the genus Pan (the other being the common chimpanzee, Pan troglodytes). While bonobos are today recognized as a distinct species, they were initially thought to be a subspecies of Pan troglodytes, because of the physical similarities between the two species. Taxonomically, members of the chimpanzee/bonobo subtribe Panina—composed entirely by the genus Pan—are collectively termed panins. Bonobos are distinguished from common chimpanzees by relatively long limbs, pinker lips, a darker face, a tail-tuft through adulthood, and longer, parted hair on their heads. Some individuals have sparser, thin hair over parts of their bodies. Bonobos typically live 40 years in captivity; their lifespan in the wild is unknown, but it is almost certainly much shorter. The bonobo is found in a 500,000 km2 (190,000 sq mi) area within the Congo Basin of the Democratic Republic of the Congo (DRC), Central Africa. It is predominantly frugivorous, compared to the often highly omnivorous diets and hunting of small monkeys, duiker and other antelope exhibited by common chimpanzees. Bonobos inhabit primary and secondary forest, including seasonally inundated swamp forest. Because of political instability in the region, and the general timidity of bonobos, there has been relatively little field work done observing the species in its natural habitat. Along with the common chimpanzee, the bonobo is the closest extant relative to humans. As the two species are not proficient swimmers, the natural formation of the Congo River (around 1.5–2 million years ago) possibly led to the isolation and speciation of the bonobo. Bonobos live south of the river, and thereby were separated from the ancestors of the common chimpanzee, which live north of the river. There are no concrete figures regarding population, but the estimate is between 29,500 and 50,000 individuals. The species is listed as Endangered on the IUCN Red List and is most threatened by habitat destruction, human population growth and movement (as well as ongoing civil unrest and political infighting), with commercial poaching being, by far, the most prominent threat.

Similar Artists

Nightmares On Wax

The Prunes

Up, Bustle & Out

Cujo

Les Gammas

RJD2

Fila Brazillia

Quantic

Jon Kennedy

Wax Poetic